Mítosz vs. valóság

Az elmúlt években gombamód megszaporodtak az önvédelem jelszavával fémjelzett különböző képzéseket kínáló emberek, szervezetek, egyesületek. Mindenki hirtelen önvédelmi rendszert talált fel. Legtöbb esetben a technikai részt kihangsúlyozva és azt többszörösen túlbonyolítva. Másrészt viszont a valós önvédelmi készség megszerzéséhez szükséges komplex tudást/tréninget teljesen a működésképtelenség szintjére leegyszerűsítve. Minden közelharc és önvédelmi rendszer alapja az ismert klasszikus harcművészetek, küzdőrendszerek egyes technikái, technikai megoldásai. Más azonban az alkalmazási környezet, az alkalmazási szint. A harcművészeteket, küzdősportokat kontrollált környezetben gyakorolják, a versenyeken bírói felügyelet mellett. Az önvédelmi, katonai közelharc rendszereket viszont stresszhelyzetben, veszélyes, teljes kontrollálatlan és kiszámíthatatlan környezetben alkalmazzák. Technikai egyezés az természetes, az alkalmazási szint viszont teljesen más. Az első esetben sportmentalitásról, a másodikban túlélésről beszélünk.

Mi kell a hatékony önvédelemhez?

A hatékony önvédelem nem nem egyenlő a küzdelmi technikai ismeretekkel. Önmagában a technika egy utcai környezetben nem sokat ér. Az önvédelem képességét egy 3 lábú székhez lehetne hasonlítani: Ha csak két lába van használhatatlan, felborul.

Nézzük meg röviden mik ezek a lábak.

A 3 legfontosabb alap (láb)

1. Technikai ismeretek

Ha már ezt említettem, mint a legtöbbek által önvédelem, sőt hatékony önvédelem címszó alatt tartott oktatás, akkor nézzük meg ezt első körben. A technikai ismeretek megléte fontos eleme az önvédelemnek, gyakorlati példán talán könnyebben meg lehet érteni miért:  ha elkezdenek valakit fojtogatni, és tegyük fel, hogy 2x akkora a súlya és ereje a fojtogatónak, akkor megfelelő technikai képzés nélkül az áldozat nem fogja tudni a fojtást elhárítani, megszüntetni. Technikai tudás nélkül, teljesen hatékonytalan és hatástalan pánikreakciók jönnek csak elő. Fojtás esetében ez a technikai hiányosság végzetes is lehet.

2. Fizikai felkészültség

Hiába tudja valaki a fojtás technikáját, ha fizikai felkészültség hiányában 4-5 másodperc után kifullad, elfárad. Egy utcai támadás több percig tarthat, és nem csupán a fizikai támadás, de már a megelőző fenyegetés, stressz is rendkívül megterhelő hatású. Ha nem bírja valaki a fizikai terhelést, vagyis nincs jó kondicionális állapotban, elbukik, vagyis borul a szék.

3. Mentális felkészültség

A harmadik, de a legfontosabb eleme a hatékony önvédelemnek. Százalékosan kifejezve: 60-70%-ban a mentális felkészültség meglétén múlik képes-e valaki egy támadást elkerülni, vagy ha mégis bekövetkezik győztesen kikerülni belőle. Ha mentálisan nem felkészült valaki, akkor srtesszhelyzetben leblokkol az agya. Ha nem működik az agy, nem működnek a kezek, lábak sem, vagyis a technikai tudásunkat sutba dobhatjuk. 

Arra kell törekedni, hogy mindhárom területen felkészültek legyünk és ha olyan hirdetéssel találkozik valaki, hogy ‘a legjobb önvédelmi technikák’, akkor alaposan nézzünk mögé, mit is akarnak eladni nekünk. Ha felkészültek vagyunk ezen a 3 területen, akkor jelentősen növeltük az esélyét annak, hogy meg is tudjuk magunkat védeni ha arra kerül a sor!