K.I.S.S. – ami egyszerű működik

Sok év küzdősport és harcművészet tanulásával eltöltött év után jutottam el a közelharc, önvédelem és testőrképzés világába. Az első és talán legfontosabb dolog amit megtanultam: valós élethelyzetben, például egy testőrök által védett személy elleni támadásnál, vagy akár egy sima utcai konfrontációnál el lehet felejteni a bonyolult, látványos technikákat.

Minden éles támadás egy nagyfokú stresszhelyzetet idéz elő, aminek hatására a reakcióképességünk jelentős mértékben csökken. Egy ilyen szituációban csak a legegyszerűbb technikákat, hárításokat, ütéseket, rugásokat leszünk képesek megcsinálni. Azokat is akkor ha előtte készségszintre edzettük a teremben, vagyis második reflexként, automatikusan jön a védekezés, vagy ellentámadás technikája.

Ez a K.I.S.S. koncepció, vagyis önvédelmi helyzetben a Keep It Simple and Savage. Szabad fordításban ezt jelenti: Csináld Egyszerűen és Határozott/Elementáris erővel.

Egyszerűen ez működik, minden más marketing. Az “így ütöm majd meg” és “így rugom fejbe” elhatározásokat – amelyek nagyrészt a minden valóságalapot nélkülöző Hollywood-i filmekből táplálkoznak – jó mélyen el kell rakni a fiókba. Nem fog működni. Soha. Sőt aki az 1 hónap alatt elsajátított, 10 titkos szuperhatékony, mindenre jó önvédelmi technikájával bátran harcrakész egy éles helyzetben, jó esetben meglepődik, rossz esetben a kórházban köt ki.

Amit az edzőteremben edzel (amennyiben egyáltalán edzel) az fog eljönni éles helyzetben is, csak 100-szorosan nehezítve, a stresszhelyzet miatt. Ne feledd: ha egy technikát 3x ismételsz el a (nem)tudásod az ellenfelednek kedvez, ha viszont 3000x ismételed el, a tudás készségszinten, megkérdőjelezhetetlenűl a tiéd.