Digitálisan felnőtté vált tinik

Az elmúlt hónapokban sok általános iskolában, hátrányos helyzetű térségben és több gyermekotthonban is megfordultam. Oktattam, órát tartottam, beszélgettem gyerekekkel. Életközeli, valós, naprakész tapasztalatokkal lettem gazdagabb a 9-14 éves korosztály digitális mindennapjaival kapcsolatban.

Ezekből a tapasztalatokból osztom meg most a számomra talán legfontosabbat 5-öt:

  1. OKOSTELEFONOK – Az szinte már közhely, hogy sokaknak van, viszont azt kevesebben tudják, hogy a hátrányos helyzetű térségekben is 10-ből 9 gyereknek van okostelefonja. Mert anélkül nincs digitális világba belépés.
  2. ONLINE TUDATOSSÁG – Az alapvető közösségi felületi biztonsági dolgokkal (letiltás, feljelentés) teljesen tisztában vannak a gyerekek. A jelszavak, tartalom-megosztások, veszélyhelyzetek felismerése terén már nem ilyen jó a helyzet.
  3. TÁJÉKOZÓDÁS – Legyen szó eszköz-, app használatról, hálózati játékokról, vagy egyszerűen csak az online létet érintő dolgokról a gyerekek elsősorban egymástól, illetve a youtube-on elérhető különböző oktató videókból (tutorials) szereznek infót/tudást.
  4. ONLINE NYELVEZET – Számomra ez volt az egyik legmeglepőbb dolog, az idegen nyelven nem beszélő, 9-10 éves gyerekek is tudják tökéletesen a közösségi médiás angol szakzsargont. ‘Fake profil’, az előző pontban említett ‘tutorial video’, ‘screenshotolni’, ‘bannolni’. Teljesen feleslegesen kezdtem el ezeket magyarázni magyarul, mindenki tudta.
  5. INFORMÁCIÓ MEGOSZTÁS/ÉRDEKLŐDÉS – Az 5. és 6. osztályosok lelkesen mesélnek bullying sztorikat, őszintén, bevonva osztálytársaikat, akik legtöbbször részesei is voltak a történetnek. A 7. és 8. osztályosok már kevésbé közlékenyek, harapófogóval is nehezen lehet kihúzni belőlük valamit. Náluk különösen fontos a bizalom elnyerése. A 6. és a 7. osztály között van egy óriási ugrás/szakadék: 7. és 8. osztályban ha nem is felnőtté, de mindenképpen internet tudatosabbá/érettebbé válnak a gyerekek, mondhatnám internet felnőtté.

A végére talán még annyit, hogy teljesen mindegy hány éves és melyik osztályba jár a gyerek, több mint a 90%-uknak van Facebook és/vagy Instagram fiókja, na és persze a kapcsolattartáshoz napi használatban lévő messengere.

Ezért kell digitális önvédelmet tanítanunk gyermekeinknek, mert amikor támadás éri őket az online térben egyedül kell majd állniuk a sarat, és megvédeni magukat, társaikat. Szükségük van ránk felnőttekre, hogy kiképezzük-, hatékony védelmi készségekkel ruházzuk fel őket.

Én ezt is teszem nap, mint nap, a legnagyobb örömmel és elhivatottsággal!