3 egyszerű, rendkívül fontos alapelv a mindennapokra

Egy család biztonsága elsősorban nem attól függ, hogy a családból hányan űznek küzdősportokat, hanem sokkal inkább attól, mennyire tudatosan gondolkodnak a biztonságukról, milyen alapelvek szerint építik azt és végül napi szinten ez milyen elvekben, megelőző intézkedésekben valósul meg.

Legyen szó utazásról, otthon töltött időről, vagy éppen valami szórakozóhelyen történő lazításról 3 egyszerű alapelvet betartva a család bármely tagja lényegesen nagyobb biztonságban érezheti magát:

1. A család minden tagja a saját biztonságáért felelős

Ne várjuk, hogy majd a biztonsági őr, a bulizós csapat fiú tagjai, vagy a közelben lévő szemtanúk megvédenek. Pont annyira képes mindenki megvédeni magát, amennyi erőfeszítést tett a nem várt támadások, zaklatások elhárítására, az ezekre történő előzetes felkészülésre. Se többet, se kevesebbet. Nincs varázspirula, amit ilyen helyzetben beveszünk és onnantól meg van oldva a helyzet. 

Egy jól ismert személyvédelmi (testőr) alapelv szerint: ha valakit a védelme érdekében egy teljesen lezárt bányába viszünk, napi 24 órában ott dolgozik és él a családjával, akkor 75% az esély, hogy meg tudjuk őket védeni. Tökéletes biztonság nem létezik, csak felkészültség és saját magunk és családunk iránti felelősség.

2. A veszély eshetősége határozza meg, hogy egy család, a család tagjaira nézve milyen a mindennapjait befolyásoló elővigyázatossági intézkedéseket hoz

Fel kell mérni, össze kell gyűjteni és tudatosítani kell magunkban a lakókörnyezetünkben fellelhető veszélyeket, problémaforrásokat, nem várt eshetőségeket. Rendőrségi bűnözési statisztikák, rossznevű vendéglátó- és szórakozóhelyek, kerülendő környékek, lakónegyedek. Már egy olyan egyszerű napi rutin bevezetése, amivel iskolába menet kikerüli a gyerek ezeket a nem biztonságos helyeket, illetve a család a problémásabb környékeken található éttermeket, ezek mind nagyban hozzájárulnak a biztonságosabb mindennapokhoz. Hazainduláskor egy másik családtagnál történő telefonos bejelentkezés, 100%-osan feltöltött telefonakksi, beprogramozott gyorstárcsáz, engedélyezett GPS követés. Ezek mind mind apró, ugyanakkor nagyon fontos intézkedések, amelyek tudatosan, fegyelmezetten használva sokszorosára növelik a család tagjainak biztonságát, biztonságérzetét.

3. Folyamatos éberség a mindennapokban

Ez a legfontosabb ugyanakkor a legnehezebb alapelv. Nem elég, hogy elhatározza valaki: mostantól sokkal jobban figyel környezetére, éberebb lesz. Az éberség egy tréning által megszerezhető készség, nem pedig velünk született képesség. Ennek hiányában a figyelem előbb utóbb lankadni fog, ez csak idő kérdése. A készség szintű éberség azt jelenti, hogy tudat alatt, automatikusan, folyamatosan éber állapotban vagyunk, gyakorlatilag állandó őrségben. Ha kiraknak valakit mondjuk egy őserdőben, természetes módon éber lesz, mert az nem egy kellemes környezet, sőt ismeretlen, veszélyes közeg számára. Egy Ilyen közegben maga a helyzet “kapcsolja be” az éberséget automatikusan, de a normál városi, rutinszerű életben az éberség nem kapcsol be magától. Kell egy rendszer, egy kidolgozott metodika, hogy folyamatosan éberen tudjuk tartani magunkat.